Jessica Gal Sportartsen is er voor topsporters, talenten, recreatieve sporters, chronisch zieken, bedrijven en organisaties

Sportmedisch onderzoek

Een sportmedisch onderzoek heeft veelal een preventief karakter en is bedoeld om te komen tot een veilige en verantwoorde sportbeoefening. 

Vragen met betrekking tot je gezondheid, je fitheid, je hartslagzones en VO2 max, maar ook met betrekking tot (preventie van) blessures en hart- en vaatziekten worden beantwoord. Bij klachten kan door middel van een sportmedisch onderzoek een onderliggende aandoening worden uitgesloten, en krijg je informatie over de onderliggende oorzaak.

De onderzoeken zijn er in verschillende soorten en maten en omvatten de volgende onderdelen: een uitgebreide vragenlijst over je sportbeoefening en relevante medische gegevens, meting van lengte, gewicht, vetpercentage, en bloeddruk, een uitgebreid lichamelijk onderzoek met speciale aandacht voor het houding- en bewegingsapparaat, longfunctieonderzoek, bloed- en urineonderzoek, en een cardiovasculaire screening met hartfilmpje (ECG) en maximaal inspanningsonderzoek met ECG en ademgasanalyse.

De aangeboden pakketten zijn aangepast aan de achterliggende vraagstelling, sportintensiteit, en leeftijd.

Indien je aanvullend verzekerd bent vergoeden veel zorgverzekeraars het sportmedisch onderzoek. Check hier voor een overzicht van de vergoedingen per zorgverzekeraar.  

Om te weten welk onderzoek het beste bij je past kun je ook contact met ons opnemen.

 • Basis sportmedisch onderzoek: Voor sporters die minder dan 7 uur per week sporten en daarbij geen problemen ondervinden. Tevens geschikt voor jeugdsporters.
  Inhoud: lengte, gewicht, vetpercentage, ogentest, urinetest. Algemeen intern en orthopedisch onderzoek. Specifiek orthopedisch onderzoek gericht op de sporttak en op eventuele klachten. Schriftelijke rapportage en individuele advisering.
 • Basisplus sportmedisch onderzoek: Voor personen die intensief sporten (> 7 uur per week) en individueel voorgelicht willen worden op basis van een gedegen onderzoek en een aantal metingen. Deze keuring is ook geschikt voor sporters met meerdere of steeds terugkerende klachten en blessures.
  Inhoud: als het basis sportmedisch onderzoek met longfunctieonderzoek, elektrocardiogram, bloedonderzoek met Hb en cholesterol, exclusief urineonderzoek. Op verzoek of op indicatie kan tegen kostprijs extra bloedonderzoek worden verricht.
 • Groot sportmedisch onderzoek: met name geschikt voor personen die zeer intensief sporten, of ouder zijn dan 40 jaar, zeker wanneer ze na een langere periode van inactiviteit weer met sporten willen beginnen. Gekeken wordt naar het conditieniveau en de belastbaarheid van het hart. Tevens kunnen de maximale hartslag en de trainingszones bepaald worden.
  Inhoud: als het basisplus sportmedischonderzoek met maximale inspanningstest met ECG-controle.
 • Groot sportmedisch onderzoek met ademgasanalyse: voor personen die zeer intensief sporten en daarbij prestatiegericht bezig zijn. Dit is het meest complete sportmedische onderzoek. Tijdens de maximale inspanningstest wordt ademgasanalyse verricht waarmee nauwkeurig de anaërobe drempel en het maximale zuurstofopnamevermogen kunnen worden bepaald. De test kan zowel op de fietsergometer als op de loopband worden uitgevoerd. Na afloop volgt een individuele trainingsadvisering. Dit onderzoek is ook geschikt voor personen met een chronische aandoening of met inspanningsgebonden klachten (bijvoorbeeld vermoeidheid, prestatieverlies, kortademigheid, of achteruitgang van de conditie) om de belastbaarheid in kaart te brengen en de oorzaak van de klachten te achterhalen. 
 • Topsportmedisch onderzoek: als een groot sportmedisch onderzoek met ademgasanalyse inclusief uitgebreid bloedonderzoek
 • Lausanneprotocol: cardiovasculaire screening gericht op voorkomen van plotse hartdood voor personen jonger dan 35 jaar. Speciaal voor sporters is een korte vragenlijst ontwikkeld die u kan helpen bepalen of u een mogelijk risico loopt en of het verstandig is een cardiovasculaire screening te ondergaan.
  Klik hier om deze vragenlijst in te vullen.
 • Uitgebreide cardiovasculaire screening: als het Lausanneprotocol met een maximale inspanningstest met ECG-controle op de fietsergometer.
 • Uitgebreide cardiovasculaire screening met ademgasanalyse: als de uitgebreide cardiovasculaire screening met daarbij een inspanningstest met ECG + ademgasanalyse op de fietsergometer.
 • Sportmedisch onderzoek gezond hardlopen (plus)dit onderzoek is te vergelijken met een 'Uitgebreide cardiovasculaire screening met ademgasanalyse', alleen vindt de inspanningstest plaats op de loopband in plaats van op de fiets. Bij het sportmedisch onderzoek 'gezond hardlopen plus' vindt er tevens een onderzoek plaats naar eventuele klachten en blessures en worden gerichte tips en adviezen gegeven om blessures tijdens hardlopen te voorkomen. 
 • Triathlon sportmedisch onderzoek (plus): als triathleet wil je zowel op de loopband als op de fiets gericht kunnen trainen. De trainingszones op de fiets kunnen echter behoorlijk verschillen van de trainingszones tijdens hardlopen. Wil je gericht trainen en je zowel op de fiets als tijdens hardlopen je beste prestatie leveren. Bij het Triathlon sportmedisch onderzoek doen we achtereenvolgens op de fiets en op de loopband een maximale inspanningstest met ECG en ademgasanalyse. Ook bij dit onderzoek is een uitbreiding mogelijk met een onderzoek naar (preventie van) blessures. 

Waarom is een sportmedisch onderzoek ook voor u geschikt?Direct advies

+ 31(0) 88 - 229 09 99

Volg ons en stel direct je vraag:

Wil je teruggebeld worden?

Laat je telefoonnummer achter en wij bellen je zo spoedig mogelijk terug

Dit zijn mijn gegevens