Jessica Gal Sportartsen is er voor topsporters, talenten, recreatieve sporters, chronisch zieken, bedrijven en organisaties

Sportmedisch onderzoek

Een sportmedisch onderzoek heeft een preventief karakter en is bedoeld om te komen tot een veilige en verantwoorde sportbeoefening. 

Vragen met betrekking tot je gezondheid, je fitheid, je hartslagzones en VO2 max, maar ook met betrekking tot (het voorkomen van) blessures en hart- en vaatziekten worden beantwoord. Als je klachten hebt, kan door middel van een sportmedisch onderzoek een onderliggende aandoening worden uitgesloten, en krijg je informatie over de onderliggende oorzaak.

Twijfel je welk onderzoek bij jou past? Lees hier meer over het sportmedisch onderzoek en welke geschikt voor jou is.

De onderzoeken zijn er in verschillende soorten en maten en omvatten de volgende onderdelen: 

 • een uitgebreide vragenlijst over je sportbeoefening en relevante medische gegevens
 • meting van lengte, gewicht, vetpercentage, en buikomtrek
 • meting van de bloeddruk
 • een uitgebreid lichamelijk onderzoek
 • een onderzoek van het houding en bewegingsapparaat (spieren, pezen, gewrichten)
 • een longfunctieonderzoek
 • bloed- en/of urineonderzoek
 • een cardiovasculaire screening met hartfilmpje (ECG) en maximaal inspanningsonderzoek met ECG en ademgasanalyse.

De aangeboden pakketten zijn aangepast aan de achterliggende vraagstelling, sportintensiteit, en leeftijd.

Als je aanvullend verzekerd bent vergoeden veel zorgverzekeraars het sportmedisch onderzoek. Check hier voor een overzicht van de vergoedingen per zorgverzekeraar 2022

Om te weten welk onderzoek het beste bij je past kun je ook contact met ons opnemen.

 • Basis sportmedisch onderzoek: Voor sporters die minder dan 7 uur per week sporten en daarbij geen problemen ondervinden. Tevens geschikt voor jeugdsporters.
  Inhoud: lengte, gewicht, vetpercentage, ogentest, urinetest. Algemeen intern en orthopedisch onderzoek. Specifiek orthopedisch onderzoek gericht op de sporttak en op eventuele klachten. Schriftelijke rapportage en individuele advisering.
 • Basisplus sportmedisch onderzoek: Voor personen die intensief sporten (> 7 uur per week) en individueel voorgelicht willen worden op basis van een gedegen onderzoek en een aantal metingen. Deze keuring is ook geschikt voor sporters met meerdere of steeds terugkerende klachten en blessures.
  Inhoud: als het basis sportmedisch onderzoek met longfunctieonderzoek, elektrocardiogram, bloedonderzoek met Hb en cholesterol (bloedonderzoek vervangt urineonderzoek). Op verzoek of op indicatie kan tegen kostprijs extra bloedonderzoek worden verricht.
 • Groot sportmedisch onderzoek: met name geschikt voor personen die zeer intensief sporten, of ouder zijn dan 40 jaar, zeker wanneer ze na een langere periode van inactiviteit weer met sporten willen beginnen. Gekeken wordt naar het conditieniveau en de belastbaarheid van het hart. Tevens kunnen de maximale hartslag en de trainingszones bepaald worden.
  Inhoud: als het basisplus sportmedischonderzoek met  een maximale inspanningstest met ECG-controle.
 • Groot sportmedisch onderzoek met ademgasanalyse: voor personen die zeer intensief sporten en daarbij prestatiegericht bezig zijn. Dit is het meest complete sportmedische onderzoek. Tijdens de maximale inspanningstest wordt ademgasanalyse verricht waarmee nauwkeurig de anaërobe drempel en het maximale zuurstofopnamevermogen kunnen worden bepaald. De test kan zowel op de fietsergometer als op de loopband worden uitgevoerd. Na afloop volgt een individuele trainingsadvisering. Dit onderzoek is ook geschikt voor personen met een chronische aandoening of met inspanningsgebonden klachten (bijvoorbeeld vermoeidheid, prestatieverlies, kortademigheid, of achteruitgang van de conditie) om de belastbaarheid in kaart te brengen en de oorzaak van de klachten te achterhalen. 
 • Topsportmedisch onderzoek: als een groot sportmedisch onderzoek met ademgasanalyse inclusief uitgebreid bloedonderzoek
 • Cardiovasculair sportmedisch onderzoek: cardiovasculaire screening gericht op voorkomen van plotse hartdood tijdens het sporten. We doen een rust ECG, een longfunctietest en een maximale inspanningstest met ECG-controle op de fietsergometer. 
 • Cardiovasculair sportmedisch onderzoek met ademgasanalyse: als de uitgebreide cardiovasculaire screening met daarbij een inspanningstest met ECG + ademgasanalyse op de fietsergometer. Dit onderzoek is het meest complete onderzoek van het hart en is geschikt voor het uitsluiten van een hartaandoening bij sporters > 35 jaar, bij sporters met klachten (pijn op de borst, hartkloppingen, een onregelmatige hartslag, kortademigheid of duizeligheid tijdens inspanning) of met risicofactoren voor hart- en vaatziekten zoals overgewicht, een hoge bloeddruk, een verhoogd cholesterol, suikerziekte, of hart- en vaatziekten in de familie. Ook worden de VO2 max, de maximale hartslag, en de omslagpunten gemeten en worden de trainingszones bepaald.
 • Sportmedisch onderzoek gezond hardlopen (plus)dit onderzoek is te vergelijken met een 'Cardiovasculair sportmedisch onderzoek met ademgasanalyse', alleen vindt de inspanningstest plaats op de loopband in plaats van op de fiets. Bij het sportmedisch onderzoek 'gezond hardlopen plus' vindt er tevens een onderzoek plaats naar eventuele klachten en blessures en worden gerichte tips en adviezen gegeven om blessures tijdens hardlopen te voorkomen. 
 • Triathlon sportmedisch onderzoek (plus): als triathleet wil je zowel op de loopband als op de fiets gericht kunnen trainen. De trainingszones op de fiets kunnen echter behoorlijk verschillen van de trainingszones tijdens hardlopen. Wil je gericht trainen en zowel op de fiets als tijdens hardlopen je beste prestatie leveren? Bij het Triathlon sportmedisch onderzoek doen we achtereenvolgens op de fiets en op de loopband een maximale inspanningstest met ECG en ademgasanalyse. Ook bij dit onderzoek is een 'plus-' uitbreiding  mogelijk met een onderzoek naar (preventie van) blessures. 

Waarom is een sportmedisch onderzoek ook voor jou geschikt?Direct advies

+ 31(0) 88 - 229 09 99

Volg ons en stel direct je vraag:

Wil je teruggebeld worden?

Laat je telefoonnummer achter en wij bellen je zo spoedig mogelijk terug

Dit zijn mijn gegevens