Jessica Gal Sportartsen is er voor topsporters, talenten, recreatieve sporters, chronisch zieken, bedrijven en organisaties

Een sportkeuring, iets voor mij?

Bijna iedereen kent wel: de ouderwetse sportkeuring waarbij je 10x een diepe kniebuiging deed, de bloeddruk gemeten werd, en je was goedgekeurd.

Tegenwoordig is de sportkeuring flink uitgebreid en spreken we liever van een preventief sportmedisch onderzoek.

 

Wie moeten zich laten keuren?

Nu je aan het begin staat van een sportieve uitdaging vraag je je misschien af of het zinvol is om zo’n sportmedisch onderzoek te ondergaan. De mens is gemaakt om te bewegen, en uiteraard hoeft niet iedereen zich te laten keuren voordat hij gaat sporten. In sommige gevallen kan het echter wel verstandig zijn om dit te doen, bijvoorbeeld als je een aandoening of een ziekte hebt, als je tijdens inspanning klachten hebt zoals duizeligheid, hartkloppingen, of pijn op de borst, of als je boven de 40 bent en er hart- en vaatziekten in de familie voorkomen, of je hebt in het verleden nooit intensief aan sport gedaan. Ook als je een pijntje of een lichte blessure hebt kan het verstandig zijn er naar te laten kijken voordat het uitgroeit tot een chronische blessure. Natuurlijk kan je ook gewoon nieuwsgierig zijn naar hoe je er voor staat, en wil je zo goed mogelijk geïnformeerd je sport bedrijven.

 

Wat houdt een sportkeuring in?

Een preventief sportmedisch onderzoek richt zich op aan de ene kant op het bewegingsapparaat (gewrichten, spieren, pezen), en aan de andere kant op het hart-, long-, en vaatstelsel. Lenigheid, kracht, en de lichaamshouding worden beoordeeld, bestaande blessures worden onderzocht, het bloed en de urine worden nagekeken, er wordt een hartfilmpje gemaakt, en een longfunctie onderzoek gedaan. Verder komen sportspecifieke vragen en klachten aan bod, en als afsluiting volgt eventueel nog een inspanningsonderzoek.

 

Welke informatie levert het op?

Allereerst is het onderzoek gericht op het opsporen van verborgen lichamelijke gebreken die gevaarlijk kunnen zijn tijdens inspanning. Er wordt een inschatting gemaakt van het risico op hart- en vaatziekten, en daaraan gekoppeld worden leefstijladviezen meegegeven. Aan de hand van klachten, en lichamelijke eigenschappen zoals bouw, kracht en beweeglijkheid van de gewrichten worden adviezen meegegeven met betrekking tot sportbeoefening, en het voorkomen van blessures. Heb je al een blessure, dan zal indien nodig aanvullend onderzoek worden gedaan en wordt een behandelingstraject in gang gezet. Tot slot kunnen aan de hand van de inspanningstest de maximale hartslag en trainingszones bepaald worden, en wordt een beeld gevormd van de algehele fitheid en conditie.

 

Voor meer informatie over alle verschillende onderzoeken en welke bij jou past, klik hier. 

 

Ben je nieuwsgierig geworden, staat er in het bovenstaande iets wat op jouw van toepassing is, of heb je nog vragen… aarzel dan niet en neem contact op met een sportmedische instelling bij jouw in de buurt, want meten is weten, en gezond en verantwoord sporten gaat boven alles!

 

Voor de mogelijkheden in ons centrum, kijk hier.Direct advies

+ 31(0) 88 - 229 09 99

Volg ons en stel direct je vraag:

Wil je teruggebeld worden?

Laat je telefoonnummer achter en wij bellen je zo spoedig mogelijk terug

Dit zijn mijn gegevens