Jessica Gal Sportartsen is er voor topsporters, talenten, recreatieve sporters, chronisch zieken, bedrijven en organisaties

Nieuwe behandeling voor spier en peesletsels

Autoloog geconditioneerd plasma (ACP)

Voor de behandeling van artrose (slijtage), maar ook voor spier-, pees- of bandletsels, is er sinds enige tijd een alternatief beschikbaar voor de traditionele behandelingen. Met behulp van zogenaamd autoloog geconditioneerd plasma (ACP), ook wel plaatjesrijk plasma (PRP) of bloedplasma genoemd, kunnen pijn, zwelling en stijfheid bij artrose verminderd worden, en kan de genezing van spieren, banden en pezen versneld worden.
Bij het herstel van een letsel vindt in het lichaam een reeks van genezingsprocessen plaats. Deze processen worden aangestuurd door onder andere groeifactoren uit bloedplaatjes die bij een letsel geactiveerd worden.
Door het ACP-proces worden zowel het aantal trombocyten als de concentratie groeifactoren significant verhoogd, wat een positieve invloed heeft op het pijnverloop en het genezingsproces.

Toepassing van ACP injecties

Met een speciaal ontwikkelde dubbele injectiespuit wordt een kleine hoeveelheid bloed (15 ml) uit een ader in de arm afgenomen. Daarna wordt het bloed gecentrifugeerd. Het plasma dat de actieve bestanddelen van het bloed bevat wordt daarbij gescheiden van de rest van het bloed. Vervolgens wordt het plasma geinjecteerd in het betreffende gewricht of op de plaats van het letsel. Na de injectie geven de ingespoten bloedplaatjes groeifactoren af die het genezingsproces ondersteunen.

ACP bij artrose (beschadiging van het gewrichtskraakbeen)

Verouderingsprocessen, genetische aanleg, maar ook ongevallen of een te hoge, eenzijdige belasting, kunnen leiden tot slijtage van het gewrichtskraakbeen. Deze slijtage wordt artrose genoemd en het kan in elk gewricht optreden. Bij beginnende artrose krijgt de patiënt klachten zoals een onaangenaam trekkend gevoel in het gewricht, ochtendstijfheid of opstartpijn. Als de aandoening zich uitbreidt, wordt de pijn erger en moet de patiënt zijn/haar dagelijkse activiteiten inperken. Als gevolg daarvan vermindert uiteraard ook de levenskwaliteit. Behandeling met ACP-therapie kan bij elke gradatie van artrose tot vermindering van symptomen en verbetering van functie leiden.

ACP bij spier-, band- en peesletsels  

Overbelasting leidt vaak tot letsels van het bewegingsapparaat. Bij spieren en banden kunnen verrekkingen of (in)scheuringen optreden. Bij pezen kunnen door overbelasting (chronische) ontstekingen, scheuren en degeneratie van het peesweefsel optreden. Ook bij sportletsels kunnen ACP-injecties in sommige gevallen de reguliere behandelingen ondersteunen en een bijdrage leveren aan een versneld genezingsproces.
Toepassingsgebieden bij sportletsels:

  • Chronische peesontstekingen (bv. een tenniselleboog, ontsteking van de achillespees of patellapees)
  • Bandletsel (bv. letsel van de enkelbanden)

Wenst u meer informatie over deze behandeling, of wilt u weten of u hiervoor in aanmerking komst? Neem dan contact op met ons voor nadere informatie of het maken van een afspraak:

Telefoon: 088-2290999
Email: info@jessicagal.nl

 Direct advies

+ 31(0) 88 - 229 09 99

Volg ons en stel direct je vraag:

Wil je teruggebeld worden?

Laat je telefoonnummer achter en wij bellen je zo spoedig mogelijk terug

Dit zijn mijn gegevens