Jessica Gal Sportartsen is er voor topsporters, talenten, recreatieve sporters, chronisch zieken, bedrijven en organisaties

Hardlopen en diarree

Klachten van het maagdarmkanaal treden frequent op bij duursporters. De klachten treden met name op bij hardlopen, veel minder bij fietsen of zwemmen. Waarschijnlijk vanwege mechanische stress van op- en neer bewegen. Van de 1700 deelnemers aan een marathon, had meer dan 50% symptomen. Klachten van de dikke darm (diarree, kramp, aandrang tot defaecatie, flatulentie, en gastrointestinaal bloedverlies) kwamen vaker voor dan maagklachten (misselijkheid, overgeven, zuurbranden, opgeblazen gevoel, steek in de zij).

Het meest frequent trad op: aandrang tot defaecatie (36 tot 39%), zowel tijdens als na het hardlopen, ontlasting en diarree direct na het lopen(35% en 19%), en ontlasting en diarree tijdens het hardlopen (16 tot 18%). 8 tot 10 % moest stoppen vanwege diarree. Bloedverlies bij de ontlasting werd bij 1 tot 2% gemeld. De klachten traden vaker bij vrouwen dan bij mannen, en vaker bij jongere dan bij oudere deelnemers.

De exacte oorzaak is onbekend, maar ischemie (zuurstoftekort door verminderde bloedtoevoer) zou een rol kunnen spelen. Tijdens de inspanning passen vele fysiologische en chemische processen in het lichaam zich aan. Met name zuurstof saturatie van weefsels, ophoping van metabolieten, sympathische- en parasympatische innervatie en circulerende hormonen. De bloedtoevoer naar de spieren neemt toe, en naar het maagdarmkanaal neemt af (tot 20-30%). Veranderingen in darmmotiliteit en mechanische effecten van beweging van het middenrif en aanspannen van buik-en rompmusculatuur treden op. Deze effecten worden versterkt door hyperthermie (overhitting), dehydratie (uitdroging), hypoglycemie (een tekort aan bloedsuiker), en hypoxie (zuurstoftekort).

Factoren die de klachten beinvloeden zijn: de intensiteit van de inspanning, de hoeveelheid tijd tussen de laatste maaltijd en de inspanning, en inname van specifieke voedingsmiddelen (vezelrijke, producten, koffie, jus d’orange). Verder spelen zenuwen, bij vrouwen de menstruatie, ongetraindheid, en een gebrek aan koolhydraten voorafgaand aan de inspanning een rol.

Ook het gebruik van ontstekingsremmers (NSAID’s) kan klachten doen toenemen.

Behandeling is moeilijk. Vooral verminderen van de hoeveelheid ingenomen vezels wordt aanbevolen. Eventueel kan in geval van wedstrijden medicatie tegen diarree (loperamide) of spasmolytica (mebeverine) worden ingenomen. 

Jessica Gal, 06-08-2006Direct advies

+ 31(0) 88 - 229 09 99

Volg ons en stel direct je vraag:

Wil je teruggebeld worden?

Laat je telefoonnummer achter en wij bellen je zo spoedig mogelijk terug

Dit zijn mijn gegevens