Jessica Gal Sportartsen is er voor topsporters, talenten, recreatieve sporters, chronisch zieken, bedrijven en organisaties

Gewicht maken? Of breken!


Jessica Gal (naast sportarts ook oud-topjudoka) heeft samen met Karin de Bruin en de faculteit Bewegingswetenschappen aan de VU, NOC*NSF en de Judo Bond Nederland de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar ‘gewicht maken’ onder wedstrijdjudoka’s.

Omdat het gewicht van judoka's veelal hoger ligt dan de gewichtsklasse waarin zij uitkomen, moeten zij vaak meerdere malen per seizoen in korte tijd meerdere kilo's afvallen. Vaak begint dit gedrag al op jonge leeftijd en worden methoden gebruikt die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Door de onderzoekers is de ernst, de aard en de omvang van het 'gewicht maken' binnen de Nederlandse judosport in kaart gebracht. Ook is gekeken naar de achterliggende gedachten en culturele invloeden die een rol spelen bij de manier waarop gewicht wordt gemaakt.

Vragenlijsten zijn afgenomen bij 461 Nederlandse wedstrijd judoka’s. Daarnaast zijn 18 (oud)-topjudoka’s geïnterviewd, en zijn gesprekken gevoerd met ouders, trainers en overige begeleiders (sportdietisten, sportartsen en sportfysiotherapeuten).

Dit onderzoek laat zien dat in het judo al op jonge leeftijd nadruk wordt gelegd op gewicht en het belang af te vallen. Het idee hierachter is dat je in een lagere gewichtsklasse meer kans hebt om te winnen. Daarbij is er angst om niet te presteren als men in een hogere gewichtsklasse uitkomt. Het afvallen begint gemiddeld al op 13-jarige leeftijd, soms zelfs nog eerder. Het afvallen wordt niet zelden gestimuleerd door de omgeving. Over het algemeen geldt: hoe hoger het niveau, hoe extremer wordt afgevallen. Voor een wedstrijd valt een judoka gemiddeld 3% van het gewicht af, maar bij sommigen is dit gemiddeld wel 10%. In een enkel geval viel men 13 kg af in 1 week. 


Het is dan ook niet verassend dat er ook gevaren aan het afvallen kleven. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Er zijn belangrijke relaties gevonden tussen onverantwoord gewicht maken en lichamelijke klachten en acute blessures. Geleidelijk afvallen wordt als zwaar ervaren en is moeilijk op te brengen. Zowel snelle als geleidelijke afvalmethoden zijn gerelateerd aan mentale klachten, en ook de prestaties lijken negatief te worden beïnvloed. Bij bepaalde judoka’s kan het veelvuldige afvallen en de focus op gewicht zelfs leiden tot eetproblemen.

Tijdens het onderzoek bleek dat er weinig begeleiding is bij het afvallen, en weinig voorlichting wordt gegeven hoe judoka’s gezond op gewicht kunnen komen. Niemand vertelt je hoe je het moet doen, als je maar zorgt dat je op gewicht bent. Niet gek dat dat vaak leidt tot eetproblematiek. Jessica Gal heeft dit zelf ook ervaren. Tijdens de presentatie van de onderzoeksresultaten sprak zij voor het eerst openlijk over de eetstoornis die zij jarenlang had. Zij hoopt hiermee het taboe dat op dit onderwerp heerst te doorbreken en de ernst van de problematiek te benadrukken waardoor andere judoka’s die hiermee worstelen eerder hulp zullen zoeken.

Een belangrijk onderdeel van het onderzoek is dan ook op de implementatie van de onderzoeksbevindingen. Richtlijnen voor verantwoord gewicht maken moeten specifieker gemaakt worden om beter aan te sluiten bij het hedendaagse judo. Ook voorlichting en begeleiding spelen een belangrijke rol. Meer kennis alleen is echter niet voldoende. Om de onderzoeksresultaten effectief in de praktijk te implementeren moet ingezet worden op gedragsverandering en het bereiken van een cultuuromslag. Dit onderzoek vormt hiervoor een gedegen basis, maar samenwerking met de Judo Bond Nederland en NOC*NSF is nodig om ook daadwerkelijk tot implementatie te kunnen komen.

Bent u geïnteresseerd in het lezen van de eindrapportage van het onderzoek naar gewicht maken onder wedstrijdjudoka’s? Klik dan hierDirect advies

+ 31(0) 88 - 229 09 99

Volg ons en stel direct je vraag:

Wil je teruggebeld worden?

Laat je telefoonnummer achter en wij bellen je zo spoedig mogelijk terug

Dit zijn mijn gegevens