Jessica Gal Sportartsen is er voor topsporters, talenten, recreatieve sporters, chronisch zieken, bedrijven en organisaties

Overbelastingsblessures

Pijntje? …omgaan met en voorkomen van blessures.

 

Als het sporten steeds beter gaat, en niets lijkt je in de weg te staan om je ultieme sportprestatie te leveren, kan een blessure nog behoorlijk roet in het eten gooien.

Bij veel sporten komen acute blessures, behalve natuurlijk door een misstap of valpartij, weinig voor. De meeste blessures ontstaan ten gevolge van overbelasting, en daarom volgen hier wat tips om overbelastingsblessures te voorkomen of zo snel mogelijk weer onder controle te krijgen.

Overbelastingsblessures worden eigenlijk altijd veroorzaakt door een verstoring van het evenwicht tussen de belasting en de belastbaarheid. Deze verstoring kan veroorzaakt worden door intrinsieke factoren, binnen de persoon zelf, of door externe factoren. Voorbeelden van intrinsieke factoren zijn eerder doorgemaakte blessures, standsafwijkingen van de voeten of knieën, stijfheid van spieren of gewrichten, disbalans of zwakte van bepaalde spiergroepen, of een verminderde belastbaarheid door een ziekte of aandoening. De belangrijkste externe factoren die tot overbelasting kunnen leiden zijn een te snelle opbouw van de belasting, verkeerd schoeisel, materiaalfouten (bijvoorbeeld een verkeerde afstelling van de fiets of een tennisracket met een te grote grip), techniekfouten, of een verkeerde ondergrond.

Bij beginnende sporters is met name een te snelle opbouw van de training een valkuil. Spieren en pezen hebben meer tijd nodig om aan een belasting te wennen dan nodig is om de conditie op te bouwen, waardoor je al gauw de neiging hebt te veel te doen. Daarbij komt dat overbelastingsblessures zich vaak enkele uren tot een dag na de belasting presenteren waardoor je niet direct merkt als je teveel hebt gedaan. De meest voorkomende overbelastingblessures zijn dan ook blessures aan pezen en spieren, maar ook stressfracturen komen regelmatig voor. Voorbeelden van overbelastingblessures zijn achillespeesklachten, onderbeenklachten (hardlopen), peesaandoeningen rondom de knie (hardlopen, fietsen), de tenniselleboog (tennis), en schouderklachten (bovenhandse sporten, zwemmen).

Door de bovengenoemde factoren in acht te nemen, kan je veelal het ontstaan van blessures voorkomen, maar wat moet je nu doen als je tijdens of na het sporten toch ineens een pijntje voelt? Het allerbelangrijkste is om niet door de pijn heen te trainen met het idee dat het wel over zal gaan. Stop bij pijn direct met de training, neem een paar extra rustdagen en ga de volgende training een stapje terug in je trainingsschema. Vaak is dan de onraad voorbij en kan je de training weer langzaam opbouwen. Als je klachten blijft houden is het raadzaam om een

sportarts of fysiotherapeut te raadplegen, om na te gaan welke factoren een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de klachten, en hoe de blessure het beste behandeld kan worden. Behandeling kan naast het terugbrengen van de belasting bestaan uit massage, rekken van de spieren en pezen, mobiliseren van vastzittende gewrichten, en specifieke krachtoefeningen om een eventuele disbalans te corrigeren en de belastbaarheid van de pezen en spieren te vergroten. In sommige gevallen zal de sportarts ontstekingsremmers voorschrijven. Daarnaast kan het nodig zijn om het sportschoeisel aan te passen, steunzolen aan te meten, of aanpassingen te maken in het materiaal of de sporttechniek.

Hopelijk helpt deze informatie om blessurevrij te kunnen blijven sporten. Mocht u toch een blessure oplopen, neem dan contact op met een sportmedische instelling bij u in de buurt.Direct advies

+ 31(0) 88 - 229 09 99

Volg ons en stel direct je vraag:

Wil je teruggebeld worden?

Laat je telefoonnummer achter en wij bellen je zo spoedig mogelijk terug

Dit zijn mijn gegevens