Jessica Gal Sportartsen is er voor topsporters, talenten, recreatieve sporters, chronisch zieken, bedrijven en organisaties

Sporten en overgewicht

Een van de belangrijkste groepen mensen voor wie sporten belangrijk is, is voor mensen met overgewicht. Maar wanneer spreekt men van overgewicht?

Volgens de officiële definitie is er sprake van overgewicht bij een Body Mass Index (BMI) of Quetelet-index van 25 tot 30. Boven de 30 is er sprake van zwaar overgewicht of Obesitas. De BMI wordt berekend door het lichaamsgewicht (kg) te delen door de lengte in het kwadraat (m2). Een nauwkeuriger manier om te bepalen of er sprake is van overgewicht is door meting van het vetpercentage via de huidplooimeting. Daarbij wordt niet alleen rekening gehouden met lengte en gewicht, maar ook met de daadwerkelijke lichaamssamenstelling, want hoeveel je weegt wordt natuurlijk sterk beïnvloed door je lichaamsbouw en hoeveelheid spiermassa. 

Overgewicht is een zeer vervelende aandoening. Niet alleen zitten mensen met overgewicht vaak niet lekker in hun vel, of worden ze gepest of achtergesteld, maar overgewicht, en zeker obesitas, heeft ook zeer nadelige gevolgen voor de gezondheid.
Een van de belangrijkste aan overgewicht gerelateerde aandoeningen is suikerziekte, maar ook hart- en vaatziekten, kanker, en aandoeningen van het bewegingsapparaat zoals artrose komen vaker voor bij overgewicht. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat 5.3% van de totale sterfte in Nederland wordt veroorzaakt door overgewicht.

Nog opmerkelijker is dat bijna 6% van de sterfte in Nederland wordt veroorzaakt door inactiviteit. Dit betekent dat je eigenlijk beter iets te zwaar, maar actief kunt zijn, dan slank en inactief!

Bewegen is nagenoeg het enige middel om blijvend af te kunnen vallen. Recent onderzoek in Amerika heeft uitgewezen dat je minimaal 5 uur per week moet (blijven) bewegen om blijvend 10% af te vallen, waarvan 3 uur intensief, terwijl de nederlandse norm voor gezond bewegen op een half uur per dag matig intensief bewegen ligt. 

Waar veel onduidelijkheid over bestaat is de intensiteit waarop je moet bewegen om af te vallen. Het is een misverstand dat je door rustige duurtraining het meeste afvalt, omdat dat de vetverbranding zou stimuleren. Uiteindelijk val je af door zoveel mogelijk calorieën te verbranden, en hoe intensiever je sport, hoe meer calorieën je verbuikt. Belangrijk daarbij is wel dat je het sporten voldoende lang vol kunt houden. Ook krachttraining helpt bij afvallen. Veel vet ligt opgeslagen in de spieren, en alleen door krachttraining kan je die vetten effectief verbruiken. Daarnaast is het zo dat de hoeveelheid spieren ook de snelheid van de stofwisseling bepaalt, dus hoe meer spieren je hebt, hoe meer je verbrandt, ook in rust!
 

Voor mensen met overgewicht is het vaak lastig om een sport te vinden die goed bij hun past. Door het gewicht dat zij met zich meedragen worden de gewrichten zwaar belast, en een sport als hardlopen bijvoorbeeld kan al snel leiden tot blessures en gewrichtsklachten. Beter is het om te beginnen met een sport als zwemmen, omdat je in water gewichtsloos bent, en dus geen last hebt van de overtollige kilo’s, maar ook fietsen en wandelen zijn geschikte sporten voor mensen met overgewicht, en hebben als voordeel dat ze in de vrije natuur beoefend kunnen worden. Waar het uiteindelijk om gaat is echter dat je iets doet wat bij je past, en dat je plezier krijgt in bewegen, want alleen met een blijvend actieve leeftstijl behoren de overtollige kilo’s uiteindelijk definitief tot de verleden tijd.  
Kijk voor meer tips over sporten met overgewicht op een van de volgende sites: 

 

 

 

 Direct advies

+ 31(0) 88 - 229 09 99

Volg ons en stel direct je vraag:

Wil je teruggebeld worden?

Laat je telefoonnummer achter en wij bellen je zo spoedig mogelijk terug

Dit zijn mijn gegevens