Jessica Gal Sportartsen is er voor topsporters, talenten, recreatieve sporters, chronisch zieken, bedrijven en organisaties

Vergoedingen zorgverzekeraars

Sportgeneeskunde is erkend als medisch specialisme. Daarom valt per 1 januari 2016 een deel van de sportgeneeskundige zorg in de basiszorg. Dit betreft met name de blessureconsulten, inclusief aanvullende diagnostiek (echo, MRI, röntgenonderzoek). Voor deze zorg geldt dat aanspraak wordt gemaakt op uw eigen risico. Ook heeft u een verwijsbrief van uw huisarts nodig.  Een verwijsbrief heeft een geldigheid van een jaar.

Sportmedische onderzoeken en sportkeuringen vallen niet onder de basisverzekering, maar blijven net als voorheen onder de aanvullende verzekering vallen. Indien je aanvullend verzekerd bent worden deze diensten ten dele of in zijn geheel vanuit je aanvullende verzekering vergoed. Je maakt bovendien geen aanspraak op je eigen risico.

Voor de vergoedingen in 2018, kijk hier. Voor 2019 zijn de vergoedingen ook weer in een overzicht gezet. Kijk daarvoor hier.

EIGEN RISICO

Iedereen is verplicht om een eigen bijdrage te leveren aan gemaakte zorgkosten. Dit wordt ook wel het ‘eigen risico’ genoemd. Dit bedrag is minimaal € 385,- per jaar en u betaalt dit altijd aan uw zorgverzekeraar wanneer u kosten maakt die onder de basiszorg vallen. Als u uw eigen risico eenmaal hebt betaald worden er de rest van het jaar geen kosten meer in rekening gebracht voor verzekerde zorg. Om uw maandelijkse kosten voor uw zorgverzekering te verlagen kunt u vrijwillig kiezen voor een hoger eigen risico, tot een maximum van € 850,- per jaar.

Niet alle verzekerde zorg valt onder het eigen risico. Voor o.a. zorg van uw huisarts en zorg voor kinderen tot 18 jaar hoeft geen eigen risico betaald te worden.

DBC'S EN ZORGPRODUCTEN

Om de kosten voor uw  zorg te bepalen wordt gebruik gemaakt van DBC’s (Diagnose Behandel Combinaties) en zorgproducten. Dit zijn alle handelingen die onderdeel uitmaken van uw behandeling, bijvoorbeeld een eerste consult bij de sportarts, een echo of MRI, een injectie of behandeladvies, en een herhalingsconsult. Dit geheel aan activiteiten wordt een DBC zorgproduct genoemd.

Omdat er meestal enige tijd overheen gaat voordat uw diagnose is gesteld en uw behandeling is afgerond, wordt uw DBC zorgproduct pas na 90 dagen ‘gesloten’ waarna de factuur kan worden opgemaakt. 

PASSANTENTARIEVEN

Indien wij een contract of betaalovereenkomst hebben met uw zorgverzekeraar, dan wordt uw factuur direct naar uw zorgverzekeraar gestuurd. In sommige gevallen kan de factuur van uw behandeling niet rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar worden ingediend. Bijvoorbeeld als u niet in Nederland bent verzekerd, of als er geen contract of betaalovereenkomst is met uw zorgverzekeraar. In deze gevallen kunt u gewoon worden behandeld, maar ontvangt u de factuur zelf. U dient deze te voldoen en kan deze aansluitend indienen bij uw zorgverzekeraar.

De tarieven die hierbij gehanteerd worden, worden passantentarieven genoemd. Deze passantentarieven worden jaarlijks vastgesteld. Om u een indicatie te geven van de kosten die u kunt verwachten, vindt u hieronder een link naar de passantentarieven. 

De passantentarieven voor 2017 vindt u hier

Wanneer u een restitutiepolis heeft, dan wordt (na aftrek van uw eigen risico) 100%  van het passantentarief dat door de verzekeraar gehanteerd wordt vergoed. Wanneer u een naturapolis heeft, dan wordt minimaal 70% van dit bedrag vergoed. Wij adviseren u voorafgaand aan uw consult de voorwaarden van uw verzekeringspolis te checken bij uw zorgverzekeraar.   

Lees ook meer over:Direct advies

+ 31(0) 88 - 229 09 99

Volg ons en stel direct je vraag:

Wil je teruggebeld worden?

Laat je telefoonnummer achter en wij bellen je zo spoedig mogelijk terug

Dit zijn mijn gegevens